Αξιοθέατα

Ι.Ν. Παναγίας της Ζήρειας

Το μικρό αυτό εκκλησάκι υπάρχει στο οροπέδιο της Ζήρειας όπου κανείς μπορεί να θαυμάσει την υπεροχή του δεύτερου ψηλότερου βουνού στην Πελοπόννησο της Κυλλήνης. Στην εκκλησία αυτή ήταν παλιά ο Άγιος Κωνσταντίνος, όμως γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε από τους βοσκούς που ζουν εκεί. Ο ρυθμός της εκκλησίας είναι μονόκλιτη Βασιλική με στέγη. Η εκκλησία αυτή γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.

Διαβάστε περισσότερα...

Ι. Μονή Αγίου Βλασίου

Σε μια καταπράσινη πλαγιά της Ζήρειας, λίγα χιλιόμετρα από την Άνω συνοικία των Τρικάλων, είναι χτισμένη η σεβάσμια μονή του Αγίου Βλασίου. Στα νότια της μονής υψώνεται ένας πελώριος βράχος και στα σωθικά του υπάρχει μια μεγάλη σπηλιά. Εκεί κοντά βρέθηκε, κατά την παράδοση, η εικόνα του Αγίου Βλασίου. Η εικόνα αυτή από σκληρό ξύλο έχει διαστάσεις 30 x 25 cm και δείχνει άριστα τη μορφή του Αγίου. Ο Άγιος στο αριστερό του χέρι κρατάει ευαγγέλιο και με το δεξί ευλογεί. Σήμερα η εικόνα φέρει αργυρή επένδυση. Υπάρχει κι άλλη παλαιά εικόνα του Αγίου διαστάσεων 1 μέτρο x 60 cm. Ο Άγιος ευλογεί ένθρονος και στο αριστερό του χέρι κρατάει περγαμηνή. Το καθολικό της μονής είναι μικρό, μονόχωρο, καμαροσκέπαστο και φέρει δύο τυφλά τόξα δεξιά. Το 1918 προστέθηκε στο πίσω μέρος του ναού ένας γυναικωνίτης. Τις λίγες αγιογραφίες του ναού φιλοτέχνησε ο Ν. Σαντοριναίος. Εκείνο που μπορεί να θαυμάσει κανείς είναι το μεγάλης αξίας ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο του Σκορδίλη, ο οποίος έκανε και τις εικόνες (αρχές του 17ου). Το τέμπλο συμπληρώθηκε τον 18ο αι. Γραπτά μνημεία δεν υπάρχουν για να μας διαφωτίσουν για την ιστορική ζωή της μονής. Πάντως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, με τη μεγάλη οικονομική της δύναμη και τους πολλούς μοναχούς (70 περίπου) έπαιξε σπουδαίο πνευματικό ρόλο στην περιοχή. Το 1716 ο Πατριάρχης Κων/πόλεως Ιερεμίας ο Γ΄ με πατριαρχικό σιγίλλιο επιβεβαίωσε τη σταυροπηγιακή αυτονομία της μονής. Την εποχή του Όθωνα η μονή καταργήθηκε. Μόνο ένας μοναχός, ο Νικόδημος, αφιέρωσε τη ζωή του στην εξυπηρέτηση της μονής. Αργότερα το 1928 η μονή αναγνωρίστηκε ξανά και σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία μονή.

Διαβάστε περισσότερα...

Σπήλαιο Πιτσών

Το καλοκαίρι του 1934 µια οµάδα από συµπολίτες µε επικεφαλής τον φιλόλογο Γεώργιο Β. Καρούκη και τους δασκάλους Κώστα Σταµατόπουλο και Βασίλη Ντόκα ανέβηκαν την απότοµη πλαγιά του Πιτσαδαίϊκου βουνού και λίγο πιο κάτω από την κορυφή Σωτήρα ανακάλυψαν τη σπηλιά και κατέβηκαν µε µεγάλη δυσκολία µέσα σ’ αυτή. Το θέαµα που αντίκρισαν τους αποζηµίωσε για την ταλαιπωρία και δικαίωσε τις αφηγήσεις των παλαιών, που έλεγαν ότι εκεί πάνω στο βουνό είναι η νεραϊδοσπηλιά, που µέσα ζει η πιο όµορφη νεράιδα, σαν µπεις και δεν χαθείς, όλα τα πλούτη του κόσµου θα είναι δικά σου. Από παιδιά άκουγαν αυτό το παραµύθι κι όταν έφθασαν στα βάθη της σπηλιάς κι είδαν τα κατάλοιπα µιας αρχαίας ζωής, αισθάνθηκαν πως είχαν συναντηθεί µε µια σελίδα της ιστορίας του τόπου από τις πιο παλιές, ίσως και την πιο παλιά. Αφού κατέβηκαν, προσπάθησαν να κινήσουν το ενδιαφέρον των αρχών. Αργότερα έγιναν κι άλλες αναρριχήσεις και (σε µια απ’ αυτές και µε τον Π. Δορµπαράκη) µέχρι που κινήθηκαν οι αρµόδιες υπηρεσίες και στις 4 Απριλίου του 1935 στα πρακτικά της Ακαδηµίας Αθηνών καταχωρίσθηκε η ανακοίνωση του Αναστασίου Κ. Ορλάνδου για τα ευρήµατα του Σπηλαίου Πιτσάς.
Τριάντα χρόνια αργότερα (1965) ο καθηγητής Αν. Ορλάνδος πληροφορούσε το παγκόσµιο κοινό για τα σπουδαία ευρήµατα του σπηλαίου Πιτσά µε εκτενές άρθρο του στην ιταλική Enciklopedia dell’ Arte Antica Classica e Orientale, τόµος VI, που περιλαµβάνει λεπτοµερή περιγραφή, ανάλυση, εκτίµηση και χρονολογική τοποθέτηση των ευρηµάτων.
Κοντά στην κορυφή του Πιτσαδαίϊκου βουνού, πάνω στην οποία φθάνει κανείς µετά από κοπιαστική ανάβαση µιάµισης ώρας, ανοίγεται το στόµιο ενός σπηλαίου µε βάθος (περίπου 20µ), γνωστού στους ανθρώπους του τόπου µε το όνοµα της Σπηλιάς του Σαφτουλή.
Τα ευρήµατα περιλάµβαναν: α) ειδώλια και τερρακότες, β) αγγεία, γ) άλλα αντικείµενα από χαλκό, από ξύλο, από κόκαλο, δ) αλλά το πιο σηµαντικό εύρηµα, µοναδικό στο είδος του, είναι οι αναθηµατικοί πίνακες από ξύλο, ζωγραφισµένοι, πολύτιµα δείγµατα αρχαϊκής ζωγραφικής, Βρέθηκαν τέσσερα πρωτότυπα: δύο ακέραια διαστάσεων 15-30 εκατοστόµετρων, πάχος 5-2 και δύο κοµµατιασµένα, µικρότερων διαστάσεων. Στην εξαίρετη διατήρηση του ξύλου πρέπει πολύ να συντέλεσε το κρυσταλλικό στρώµα που δηµιουργήθηκε από το στάξιµο του νερού.

Διαβάστε περισσότερα...

Σπήλαιο Ερμή

Από τα καταφύγια, ένα άλλο μονοπάτι οδηγεί στο σπήλαιο του Ερμή, δυτικά της Φλαμπουρίτσας, ξεχωριστό για το βάθος του και για τους θαλάμους με πολλούς και πολύχρωμους σταλακτίτες. εδώ, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο ψυχοπομπός Ερμής από τη Νύμφη Μαία. Η κατάβαση στο σπήλαιο, ηλικίας εκατομμυρίων ετών, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και καλό θα ήταν να γίνει με ειδικό εξοπλισμό. Η έκταση του υπολογίζεται περίπου στα 1.200 τ.μ. και περιλαμβάνει αρκετούς αλλεπάλληλους θαλάμους με πλούσιο διάκοσμο από ογκώδη συγκροτήματα σταλτκιτών - σταλαγμιτών, που μαρτυρούν την ηλικία του.

Διαβάστε περισσότερα...

Φαράγγι Φόνισσας

Η Φόνισσα είναι ένας χείµαρρος που στο διάβα του σχηµατίζει ένα βαθύ σχίσµα του εδάφους, που εκτείνεται από το χωριό Βρυσούλες έως το παραλιακό χωριό Λουτρό, 7 χλµ δυτικά του Ξυλοκάστρου. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόµαζαν αυτόν το χεί-µαρρο, που ήταν το δυτικό σύνορο της αρχαίας Πελλήνης, «Κριό», υποδηλώνοντας ένα ορµητικό ποτάµι. Οι σύγχρονοι, ακόµα πιο παρα-στατικοί, τον ονοµάζουν Φόνισσα, δείχνοντας πόσο επικίνδυνο είναι να βρεθείς στο στενό άνοιγµα του, όταν κατεβάζει νερό. Το φαράγγι, κρυφό και απρόσµενα όµορφο, ξετυλίγεται φιδογυρίζοντας για 10 χλµ. περίπου. Είναι στενό, µε πλάτος συνήθως 2-3 µ. και τα τοιχώµα-τα του, από συµπαγή ασβεστόλιθο, υψώνονται από 50-300 µέτρα. Η διάσχιση του σε εποχές που δεν τρέχει νερό και δεν έχει προηγουµέ-νως βρέξει στο βουνό είναι συναρπαστική. Υπάρχουν διαδοχικές λιµνούλες µε νερό και καταρράκτες, σπηλιές και επιβλητικά στενά περάσµατα. Η πρώτη διάσχιση του φαραγγιού έγινε το καλοκαίρι του 1984 από τους Άρη Θεοδωρόπουλο και Σπύρο Αποστολόπουλο. Παρόλο που χρειάζεται εξοπλισµός αναρρίχησης για όλη τη διαδρο-µή, µπορείτε να το περπατήσετε στην αρχή και στο τέλος του.

Διαβάστε περισσότερα...

Εξερευνήστε τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης