Μονοπάτια

Αν σας ενδιαφέρει να αναζητήσετε τα χνάρια του Πάνα και τους ίσκιους των Νυµφών υπάρχουν πολλά σηµατοδοτηµένα µονοπάτια στο βουνό. Τα άρτια οργανωµένα των Τρικάλων, Καρυάς και Μαρκασίου-Ισωµάτων έχουν στην είσοδο και έξοδο τους πινακίδες που ενηµερώνουν για τη διαδροµή, τη σήµανση και τους χρόνους πορείας.
Τα µονοπάτια Βαρνεβό - Φλαµπουρίτσα - Οροπέδιο Ζήρειας, Β’ Καταφύγιο - Ψηλή Κορφή και Μονή Παναγίας - Κεφαλάρι έχουν σχε-διαστεί ως Διαδροµές Ερµηνείας Περιβάλλοντος, δηλ. µε πινακίδες πληροφόρησης για τη χλωρίδα τους και το φυσικό περιβάλλον. Αλλα σηµατοδοτηµένα µονοπάτια προσεγγίζουν το βουνό από την πλευρά της Γκούρας, της Στυµφαλίας και του Φενεού ξετυλίγοντας στο διάβα σας τις οµορφιές του.

Καταφύγια - Σπήλαιο Ερμή

Από τα καταφύγια, ένα άλλο μονοπάτι οδηγεί στο σπήλαιο του Ερμή, δυτικά της Φλαμπουρίτσας, ξεχωριστό για το βάθος του και για τους θαλάμους με πολλούς και πολύχρωμους σταλακτίτες. εδώ, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο ψυχοπομπός Ερμής από τη Νύμφη Μαία. Η κατάβαση στο σπήλαιο, ηλικίας εκατομμυρίων ετών, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και καλό θα ήταν να γίνει με ειδικό εξοπλισμό. Η έκταση του υπολογίζεται περίπου στα 1.200 τ.μ. και περιλαμβάνει αρκετούς αλλεπάλληλους θαλάμους με πλούσιο διάκοσμο από ογκώδη συγκροτήματα σταλτκιτών - σταλαγμιτών, που μαρτυρούν την ηλικία του.

Διαβάστε περισσότερα...

Μάρκασι- Μικρή Ζήρεια

Από το Μάρκασι µπορείτε να ακολουθήσετε µια πεζοπορική δια-δροµή προς τις κορυφές της Μικρής Ζήρειας. Θα ξεκινήσετε µε αυτοκίνητο από το χωριό. Στην έξοδο του χωριού αξίζει να κάνετε µια στάση στην πηγή Γκούρα, όπου άφθονο πεντακάθαρο νερό που βγαίνει µέσα από σπηλιά στο βράχο, σχηµατίζει ρεµατιά µε λεύκες και λίγο πιο κάτω καταλήγει σε καταρράκτη 40 µ. Λίγο πριν τροφοδοτεί τη νεροτριβή, όπου και σήµερα πλένουν χαλιά και κουβέρτες, σε θέση όπου παλιότερα υπήρχε νερόµυλος. Συνεχίζο-ντας στο χωµατόδροµο θα περάσετε από την πηγή κορύτες. Μετά τη βρύση κοντά στην Αγία Τριάδα, όπου το δάσος κάηκε στην τελευταία µεγάλη πυρκαγιά, η διαδροµή συνεχίζει µέσα σε ελατοδάσος µέχρι τα υψίπεδα «Ισώµατα», όπου ακόµα υπάρχουν στάνες.
Ενδιαφέρουσα παράκαµψη στα Ισώµατα είναι ένας δασικός δρό-µος που οδηγεί στο εκκλησάκι του «Μάη Θανάση» κάτω από τις δρυς και τα έλατα που γιορτάζει κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου, όταν ανθίζουν και οι άγριες ορχιδέες στην περιοχή του. Παλιότερα έκα-ναν αυτή τη διαδροµή µε τα ζώα από το Μάρκασι και γιόρταζαν εκεί όλη την ηµέρα κουβαλώντας σε ταγάρια τα φαγητά τους.
Από τα «Ισώµατα» ξεκινάει φαρδύ αρχικά, παλιό µονοπάτι προς την κορυφή της Μικρής Ζήρειας. Ανηφορίζει µε ελαφριά κλίση µέχρι το τέλος του ελατοδάσους και από εκεί προς του «καλογήρου το πηγά-δι» που ακόµα κρατάει νερό σε υγρό λιβάδι µε αγριογαρύφαλλα. Εδώ ασκήτεψε καλόγηρος. Η παράδοση λέει ότι, όταν τον ρώτη-σαν τι φοβήθηκε περισσότερο, απάντησε «το κρύο του Απρίλη». Ακο-λουθώντας την κορυφογραµµή θα ανεβείτε τις γεµάτες µε τσάι του βουνού πλαγιές της Μικρής Ζήρειας. Στο δρόµο σας θα δείτε πολλά είδη σιλήνης, χαµολιάς (Daphne oleoides), φλώµου (Verbascum sp.), όµορφων αγκαθιών, όπως Echinops sp. και Motina persica και εντυπωσιακών λουλουδιών όπως η Campanula asperouloeides και ο ροδόχρωµος Pterocephalus perennis. Ανεβοκατεβαίνοντας σε ορεινά λιβάδια ανάµεσα στις µικρότερες κορυφές θα φτάσετε στην ψηλότερη. Από εκεί η θέα προς τους κάµπους της Στυµφαλίας και του Φενεού και τις γύρω κορυφές της Πελοποννήσου είναι µοναδική. Επι-στρέφοντας µπορείτε να παρακάµψετε προς τα αριστερά και να κατευθυνθείτε µέσα στην κοιλάδα της Φλαµπουρίτσας προς τις πηγές του Σύθα.
Εκτός αυτής, πολύ ενδιαφέρουσες και όµορφες διαδροµές µπορεί-τε να κάνετε στο χωριό Μάρκασι. Στο πάνω µέρος του χωριού ξεκινά-ει χωµατόδροµος που οδηγεί, περνώντας από την πηγή Τουρλέντι µε το αιωνόβιο πλατάνι, στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, από τους πιο όµορ-φους ορεινούς εξώστες. Από το πλάτωµα πάνω από την πηγή Τουρλέντι ξεκινάει µονοπάτι που διασχίζει πυκνό ελατοδάσος µε φωλιές αλε-πούδων, που απλώνεται ακριβώς πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού. Λίγο βορειότερα από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία παλιό µονοπάτι λιθόστρωτο κατεβαίνει προς τη νεροτριβή και την πηγή «Γκούρα». Άλλο τµήµα αυτού του µονοπατιού µπορείτε να συναντήσετε στην πλαγιά λίγο πριν το ξωκλήσι.

Διαβάστε περισσότερα...

Καρυά -Γέρος

Είναι µια διαδροµή σε όµορφο δάσος, πλούσιο σε µανιτάρια, ανοι-χτό και φωτεινό, που ξεκινάει από δασικό δρόµο στο χωριό Καρυά και κινούµενη σε κατεύθυνση παράλληλη µε τον οδικό άξονα Καρυάς-Τρικάλων καταλήγει προς την κορυφή Γέρος, την ψηλότερη θέση της απόστασης Τρικάλων - Καρυάς.

Διαβάστε περισσότερα...

Διασταύρωση δρόµου λίµνης Δασίου - Μπούτσι -Κλεφτάκι

Από τη διασταύρωση του δρόµου της λίµνης µε τον άξονα της Καρυάς ξεκινάει µονοπάτι µέσα σε δάσος σκιερό και υγρό γεµάτο µε µανιτάρια και υγρά λιβάδια µε βρύα. Καταλήγει στο ρέµα Μπούτσι µε ιτιές, αγριοτριανταφυλλιές, αγριοκοροµηλιές και αποµεινάρια από παλιότερες καλλιέργειες µέσα σε πετρόχτιστες µάντρες, κατοικίες σήµερα των λαγών. Στη θέση Μπούτσι υπάρχουν πλούσιες πηγές που τροφοδοτούν µε νερό το Ξυλόκαστρο. Από εκεί ένας κλάδος της διαδροµής ανεβαίνει µέσα από απάτητο, πυκνό δάσος στην κορυφογραµµή Κλεφτάκι-Ζαχαριάς. Ένας δεύτερος κλά-δος ακολουθεί το δασικό δρόµο και φτάνει έξω από την Καρυά.

Διαβάστε περισσότερα...

Άνω Τρίκαλα - Περδικούλα

Η διαδροµή ξεκινάει 3 περίπου χλµ. µετά το µοναστήρι του Αγ. ΒΔασίου δεξιά του δρόµου. Μέσα από πυκνό δάσος πεύκων και ελάτων συναντάει το δασικό δρόµο Κεφαλάρι - Τρίκαλα. Αν τον περπατήσετε λίγο προς τα αριστερά σας θα βρεθείτε σε όµορ-φη τοποθεσία µε καταρράκτη ύψους περίπου 5µ. Το µονοπάτι συνε-χίζει µέσα στο δάσος που το διαδέχονται ανοιχτά λιβάδια µέχρι το κολωνάκι της κορυφής Περδικούλα. Η ανάβαση θα σας ανταµείψει µε τη θέα από την Περδικούλα προς τις κορυφές της Ζήρειας, το Μαυριόρος και τη θάλασσα βόρεια.

Διαβάστε περισσότερα...

Λίµνη Δασίου - Ζαχαριάς -Κλεφτάκι

Η πορεία αρχίζει από το βορειοανατολικό τµήµα της λίµνης δίπλα στο δασικό δρόµο Μ. Τρίκαλα - λίµνη Δασίου - Γκούρα. Ακολουθεί τη βόρεια όχθη και στη συνέχεια το µονοπάτι ανηφορίζει βόρεια προς τη ράχη. Από εκεί διακλαδίζεται προς τις κορυφές Κλεφτάκι δεξιά και Ζαχαριά αριστερά. Η θέα από την κορυφογραµµή, που συνήθως την άνοιξη είναι γεµάτη από τα λιλι-πούτεια γαλάζια ανθάκια του «µη µε λησµονεί», είναι πανοραµική προς το πυκνότατο δάσος της Καρυάς µε τον ορεινό όγκο των κορυφών της Ζήρειας στα νότια. Απέναντι σας απλώνεται το δάσος του Σαραντάπηχου και οι κορφές του Μαυριόρους.

Διαβάστε περισσότερα...

Κεφαλάρι-Λίµνη Δασίου

Η διαδροµή ακολουθεί το δασικό δρόµο Μεσαίων Τρικάλων- λίµνης Δασίου- οροπεδίου και εξελίσσεται σε ανοικτό δασω-µένο ρέµα. Εκατέρωθεν του αµαξιτού δρόµου υπάρχει πυκνό δάσος κωνωφόρων που γεµίζει µε κρόκους την άνοιξη και πολύχρωµα µανιτάρια το φθινόπωρο. Χρησιµοποιείται ιδιαίτε-ρα το χειµώνα που τα χιόνια συνήθως αποκλείουν την οδική πρόσβα-ση στη λίµνη Δασίου. Τότε αν είστε τυχεροί µπορείτε να βρείτε τη λίµνη παγωµένη και να περπατήσετε πάνω της.

Διαβάστε περισσότερα...

Ιερά Μονή Παναγίας-Κεφαλάρι

Σε όσους αρέσουν οι διαδροµές δίπλα σε ρεµατιές και νερά, αυτή είναι ιδανική. Αποτελεί τµήµα ενός παλιού µονοπατιού που συν-δέει τα Τρίκαλα µε το Φενεό. Περνώντας µπροστά από το παλιό σχολείο της Μεσαίας Συνοικίας Τρικά-λων κοινοτικός δρόµος οδηγεί στην Ιερά Μονή Παναγίας του 16ου αι. Η διαδροµή αρχικά ακολουθεί δασικό δρόµο για 300 µ. και στη συνέ-χεια διασχίζει το µικρό ρέµα και ανηφορίζει µέχρι να συναντήσει το µεγάλο. Από εδώ εκτείνεται παράλληλα στο ρέµα σε παλιό δασικό δρόµο που δε χρησιµοποιείται πια µέχρι το Κεφαλάρι. Εκεί υπάρχουν άφθονα νερά, ρυάκια και πηγές. Η διαδροµή είναι γεµάτη από µανι-τάρια, στην εποχή τους, ιδιαίτερα Coprinus commatus το φθινόπωρο και τα ρυάκια στο Κεφαλάρι, πάντα µε νερό, πολύ πλούσια σε χλωρί-δα.
Στην απέναντι όχθη ξετυλίγεται ένα πυκνό δάσος που κοντά στις στέρνες είναι γεµάτο αγριοφράουλες. Λίγο πριν φτάσετε θα βρείτε πολλά καλαγκάθια, είδος ενδηµικού αγριοραδικιού, εδέσµατος της τοπικής κουζίνας.
Ανάλογα µε την εποχή θα δείτε τα υγρά λιβάδια γεµάτα ορνιθόγαλα, κρόκους, κολχικά και στις όχθες τις πρίµουλες ή τις υψηλόκορµες ορχιδέες µε τις µεγάλες ροζ ταξιανθίες (Dactylorhiza saccifera) και τα αρωµατικά µπουκέτα από φλισκούνια (αγριοµέντες). Πιο πάνω στα ξέφωτα της πλαγιάς κρύβονται λιβάδια του Adonis cyllenea.
Αν ακολουθήσετε το δασικό δρόµο προς τα ανατολικά, µετά από 20 λεπτά περπάτηµα θα βγείτε σε θέση µε µικρό καταρράκτη ύψους περίπου 5 µ. που ακόµα και το καλοκαίρι κρατάει νερό. Από εκεί ο δρόµος συνεχίζει και ενώνεται µε τον κεντρικό οδικό άξονα Τρικάλων - οροπεδίου.

Διαβάστε περισσότερα...

Εξερευνήστε τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης