Ιερά Μονή Παναγίας-Κεφαλάρι

Σε όσους αρέσουν οι διαδροµές δίπλα σε ρεµατιές και νερά, αυτή είναι ιδανική. Αποτελεί τµήµα ενός παλιού µονοπατιού που συν-δέει τα Τρίκαλα µε το Φενεό. Περνώντας µπροστά από το παλιό σχολείο της Μεσαίας Συνοικίας Τρικά-λων κοινοτικός δρόµος οδηγεί στην Ιερά Μονή Παναγίας του 16ου αι. Η διαδροµή αρχικά ακολουθεί δασικό δρόµο για 300 µ. και στη συνέ-χεια διασχίζει το µικρό ρέµα και ανηφορίζει µέχρι να συναντήσει το µεγάλο. Από εδώ εκτείνεται παράλληλα στο ρέµα σε παλιό δασικό δρόµο που δε χρησιµοποιείται πια µέχρι το Κεφαλάρι. Εκεί υπάρχουν άφθονα νερά, ρυάκια και πηγές. Η διαδροµή είναι γεµάτη από µανι-τάρια, στην εποχή τους, ιδιαίτερα Coprinus commatus το φθινόπωρο και τα ρυάκια στο Κεφαλάρι, πάντα µε νερό, πολύ πλούσια σε χλωρί-δα.
Στην απέναντι όχθη ξετυλίγεται ένα πυκνό δάσος που κοντά στις στέρνες είναι γεµάτο αγριοφράουλες. Λίγο πριν φτάσετε θα βρείτε πολλά καλαγκάθια, είδος ενδηµικού αγριοραδικιού, εδέσµατος της τοπικής κουζίνας.
Ανάλογα µε την εποχή θα δείτε τα υγρά λιβάδια γεµάτα ορνιθόγαλα, κρόκους, κολχικά και στις όχθες τις πρίµουλες ή τις υψηλόκορµες ορχιδέες µε τις µεγάλες ροζ ταξιανθίες (Dactylorhiza saccifera) και τα αρωµατικά µπουκέτα από φλισκούνια (αγριοµέντες). Πιο πάνω στα ξέφωτα της πλαγιάς κρύβονται λιβάδια του Adonis cyllenea.
Αν ακολουθήσετε το δασικό δρόµο προς τα ανατολικά, µετά από 20 λεπτά περπάτηµα θα βγείτε σε θέση µε µικρό καταρράκτη ύψους περίπου 5 µ. που ακόµα και το καλοκαίρι κρατάει νερό. Από εκεί ο δρόµος συνεχίζει και ενώνεται µε τον κεντρικό οδικό άξονα Τρικάλων - οροπεδίου.

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
    (0 ψήφοι)
  • Κατηγορία Μονοπάτια
  • Διαβάστηκε 3781 φορές
επιστροφή στην κορυφή

Εξερευνήστε τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης