Μάρκασι- Μικρή Ζήρεια

Από το Μάρκασι µπορείτε να ακολουθήσετε µια πεζοπορική δια-δροµή προς τις κορυφές της Μικρής Ζήρειας. Θα ξεκινήσετε µε αυτοκίνητο από το χωριό. Στην έξοδο του χωριού αξίζει να κάνετε µια στάση στην πηγή Γκούρα, όπου άφθονο πεντακάθαρο νερό που βγαίνει µέσα από σπηλιά στο βράχο, σχηµατίζει ρεµατιά µε λεύκες και λίγο πιο κάτω καταλήγει σε καταρράκτη 40 µ. Λίγο πριν τροφοδοτεί τη νεροτριβή, όπου και σήµερα πλένουν χαλιά και κουβέρτες, σε θέση όπου παλιότερα υπήρχε νερόµυλος. Συνεχίζο-ντας στο χωµατόδροµο θα περάσετε από την πηγή κορύτες. Μετά τη βρύση κοντά στην Αγία Τριάδα, όπου το δάσος κάηκε στην τελευταία µεγάλη πυρκαγιά, η διαδροµή συνεχίζει µέσα σε ελατοδάσος µέχρι τα υψίπεδα «Ισώµατα», όπου ακόµα υπάρχουν στάνες.
Ενδιαφέρουσα παράκαµψη στα Ισώµατα είναι ένας δασικός δρό-µος που οδηγεί στο εκκλησάκι του «Μάη Θανάση» κάτω από τις δρυς και τα έλατα που γιορτάζει κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου, όταν ανθίζουν και οι άγριες ορχιδέες στην περιοχή του. Παλιότερα έκα-ναν αυτή τη διαδροµή µε τα ζώα από το Μάρκασι και γιόρταζαν εκεί όλη την ηµέρα κουβαλώντας σε ταγάρια τα φαγητά τους.
Από τα «Ισώµατα» ξεκινάει φαρδύ αρχικά, παλιό µονοπάτι προς την κορυφή της Μικρής Ζήρειας. Ανηφορίζει µε ελαφριά κλίση µέχρι το τέλος του ελατοδάσους και από εκεί προς του «καλογήρου το πηγά-δι» που ακόµα κρατάει νερό σε υγρό λιβάδι µε αγριογαρύφαλλα. Εδώ ασκήτεψε καλόγηρος. Η παράδοση λέει ότι, όταν τον ρώτη-σαν τι φοβήθηκε περισσότερο, απάντησε «το κρύο του Απρίλη». Ακο-λουθώντας την κορυφογραµµή θα ανεβείτε τις γεµάτες µε τσάι του βουνού πλαγιές της Μικρής Ζήρειας. Στο δρόµο σας θα δείτε πολλά είδη σιλήνης, χαµολιάς (Daphne oleoides), φλώµου (Verbascum sp.), όµορφων αγκαθιών, όπως Echinops sp. και Motina persica και εντυπωσιακών λουλουδιών όπως η Campanula asperouloeides και ο ροδόχρωµος Pterocephalus perennis. Ανεβοκατεβαίνοντας σε ορεινά λιβάδια ανάµεσα στις µικρότερες κορυφές θα φτάσετε στην ψηλότερη. Από εκεί η θέα προς τους κάµπους της Στυµφαλίας και του Φενεού και τις γύρω κορυφές της Πελοποννήσου είναι µοναδική. Επι-στρέφοντας µπορείτε να παρακάµψετε προς τα αριστερά και να κατευθυνθείτε µέσα στην κοιλάδα της Φλαµπουρίτσας προς τις πηγές του Σύθα.
Εκτός αυτής, πολύ ενδιαφέρουσες και όµορφες διαδροµές µπορεί-τε να κάνετε στο χωριό Μάρκασι. Στο πάνω µέρος του χωριού ξεκινά-ει χωµατόδροµος που οδηγεί, περνώντας από την πηγή Τουρλέντι µε το αιωνόβιο πλατάνι, στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, από τους πιο όµορ-φους ορεινούς εξώστες. Από το πλάτωµα πάνω από την πηγή Τουρλέντι ξεκινάει µονοπάτι που διασχίζει πυκνό ελατοδάσος µε φωλιές αλε-πούδων, που απλώνεται ακριβώς πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού. Λίγο βορειότερα από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία παλιό µονοπάτι λιθόστρωτο κατεβαίνει προς τη νεροτριβή και την πηγή «Γκούρα». Άλλο τµήµα αυτού του µονοπατιού µπορείτε να συναντήσετε στην πλαγιά λίγο πριν το ξωκλήσι.

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
    (0 ψήφοι)
  • Κατηγορία Μονοπάτια
  • Διαβάστηκε 4471 φορές
επιστροφή στην κορυφή

Εξερευνήστε τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης